pezzolato

Pezzolato PTH dobos nagyteljesítményű aprító 700/660 – PTH 1400/1200

dobos apríték készítő gépek - kalibrált mérettartományú apríték előállításához

Pezzolato PTH nagyteljesítményű aprítók - Műszaki adatok

Nagy teljesítményű és méretű vontatott, szállítójárműre épített vagy önjáró, robusztus felépítésű Pezzolato PTH dobos nagyteljesítményű aprító gép. Az adott típustól függően, 300/400 mm törzsátmérőtől 650/800 mm (kemény/puhafa) átmérőig képesek aprítani. Professzionális használatra, tartós igénybevételre, bérvállalkozók és aprítékoló vállalkozások, üzemek igényeinek megfelelően készülnek.

 

 

Jellemzően erdészeti daru adagolású, dobos apríték készítő gépek, méret kalibrált minőségű, automata adagolású apríték kazánban elégethető apríték előállításához. Univerzális felhasználású, nem csak nagyobb átmérőjű ágak és fatörzsek esetén, de vékonyabb ágak, gallyak és fák, bokrok metszéséből származó anyag aprítására is egyformán jól használhatók. Tervezésekor elsősorban az erdészeti daruval való adagolást tartották szem előtt, így a daru kezelője jó rálátással bír a berendezés adagoló garatjára.

A Pezzolato PTH dobos nagyteljesítményű aprító egy nagyméretű adagoló garatból, a garat végén lévő behúzó/adagoló hengerből, magát az aprítást végző, késekkel ellátott robusztus aprító dobból, kidobó toronyból, valamint a meghajtást végző hajtásrendszerből áll.

Az aprítandó anyag behúzását végző vízszintes elhelyezésű behúzó/adagoló henger meghajtása egy különálló hidromotorról történik. A behúzó henger, az aprítandó anyagvastagsághoz igazodva képes függőleges irányba elmozdulni. Közvetlenül a behúzó/adagoló henger alatt egy fogazott fém behordó szalag működik. A berendezéshez rendelhető egy második fém behúzó szalag is, mely az adagoló garat teljes hosszában helyezkedik el és aktívan szállítja a garatra helyezett anyagot a behúzó hengerhez. A behúzó henger és az adagoló szalagok működésének szabályzása automatikus, illetve a rendszer tehermentesítését az elektronikus, ún. „Stressz mentes” berendezés garantálja.*

Az aprító szerkezet egy álló késből és 2 db, vagy a nagy teljesítményű berendezéseken 4 db, a forgó dobra szerelt késből áll, meghajtása a fő hajtóműről biztosított.

Az apríték méret szabályozását részben a kidobó torony elé épített rosta betét biztosítja. A rosta furatainál nagyobb aprítékot a kések tovább aprítják, és csak akkor kerül a kidobó toronyba, ha elérte a rosta által meghatározott méretet. E mellett az apríték méret szabályzása az álló kés, a dobokra szerelt kések és vagy az aprító dob forgási sebességének változtatásával lehetséges.

Az apríték a kidobó tornyon keresztül kerül kifújásra. Annak köszönhetően, hogy a torony 270°-ban elforgatható, és a végén lévő terelőlemez is állítható, az apríték kifújás iránya és távolsága széles határok között változtatható.

A Pezzolato PTH dobos nagyteljesítményű aprító gépek a típusonként eltérően, puhafa esetén 400 – 800 mm, míg keményfa esetén 300 – 650 mm maximális átmérőjű fatörzsek, de emellett ágak, szőlő és gyümölcsfa metszésből származó gallyak aprítására alkalmas. Az adagolás sebességétől, az anyag minőségétől és a típustól függően, az óránkénti teljesítmények a 40 – 50 m3/h és a 300 – 360 m3/h között szóródnak.

Alapfelszereltségben a legnagyobbakat kivéve, mindegyik berendezés traktor TLT hajtású, de teherautóra vagy utánfutóra ráépített és független dízel üzemű motorral is rendelhető. A legnagyobb teljesítményű modellek pedig kizárólag független hajtással rendelhetők.

Traktor esetén a minimum teljesítmény 120-140 és a 250-300 LE között szóródik, de például egy 300 m3/h teljesítményű berendezés meghajtását, már egy 800 LE teljesítményű független dízelmotor biztosítja.

Felárért mindegyik berendezés kiegészíthető ráépített erdészeti daruval is, mely nem csak a fatörzsek könnyebb adagolását, de ágak és gallyak aprításakor is lehetővé teszi a gép áteresztőképességének kihasználását. A túlméretes fatörzsek felezéséhez a berendezések jellemzően rönkhasítóval is rendelhetők.

Pezzolato PTH dobos nagyteljesítményű aprító

Pezzolato PTH dobos nagyteljesítményű aprító

Pezzolato PTH dobos nagyteljesítményű aprító

Pezzolato PTH dobos nagyteljesítményű aprító

*Stressz mentes berendezés: Működési elve szerint, ha az aprító szerkezetben lévő túl sok anyag a megadott határ alá csökkenti a dob fordulatszámát, akkor automatikusan megállítja a behúzó henger és a behordó szalagok meghajtását. Majd, ha a rendszer kidolgozta a benne lévő anyagot és újra a határérték fölé emelkedik a dob fordulatszáma, automatikusan újra indítja azok meghajtását.