pezzolato

Pezzolato H 980:300 aprítékoló

tárcsás apríték készítő gép - kalibrált mérettartományú apríték előállításához

Pezzolato H 980/300 - Műszaki adatok

A Pezzolato H sorozat legnagyobb méretű tagja a Pezzolato H 980:300 aprítékoló, óránként 25-30 m3 végtermék előállítására, és maximum 300 mm átmérőjű fatörzsek aprítására is képes. Kézi adagolású vagy erdészeti daru adagolású, tárcsás apríték készítő gép, méret kalibrált minőségű, automata adagolású apríték kazánban elégethető apríték előállításához. Áteresztőképessége még faágak esetén is összevethető a dobos apríték készítő gépekével, azonban azokhoz képest kedvezőbb áron. A berendezés egy nagyméretű adagoló garatból, a garat végén lévő 2 db behúzó/adagoló görgőből, magát az aprítást végző, késekkel ellátott robusztus tárcsából, állókésből, kidobó toronyból, valamint a meghajtást végző ékszíjas és hidromotoros hajtásból áll.

Az aprítandó anyag behúzását végző függőleges elhelyezésű görgők meghajtása egy különálló hidromotorról történik. Az egyik henger, az aprítandó anyaghoz igazodva képes elmozdulni. A behúzó hengerek közül az aprítandó mennyiséghez való behúzási sebesség automatikus szabályzását, illetve a rendszer tehermentesítését az elektronikus, ún. „Stressz mentes” berendezés garantálja.*

Az aprító szerkezet egy álló késből és 2 db, a forgó tárcsára szerelt késből áll, meghajtását a fő hajtóműről ékszíj hajtáson keresztül kapja.

Az apríték méret szabályozását a tárcsa köré épített rosta betét biztosítja. A rosta furatainál nagyobb aprítékot a kések tovább aprítják, és csak akkor kerül a kidobó toronyba, ha elérte az 5-25 mm-es méretet.

Az apríték a kidobó tornyon keresztül kerül kifújásra. Annak köszönhetően, hogy a torony 270°-ban elforgatható, és a végén lévő terelőlemez is állítható, az apríték kifújás iránya és távolsága széles határok között változtatható.

A Pezzolato H 980:300 aprítékoló maximum 300 mm átmérőjű ágak, szőlő és gyümölcsfa metszésből származó gallyak valamint fatörzsek aprítására alkalmas. Az adagolás sebességétől és az anyag minőségétől függően, de akár 25-30 m3/h teljesítménnyel.

Alapfelszereltségben traktor TLT hajtású berendezés, ráépített és független dízel vagy elektromos üzemű motorral is rendelhető. Traktor esetén a minimum teljesítmény 90 LE.

Az alapfelszereltségű egytengelyes, merev hidas és lassú vontatású kivitelen túl, akár 80 km/h sebességre vizsgáztatott futóművel és utánfutóra szerelt változatban is rendelhető.

Felárért kiegészíthető ráépített erdészeti daruval is, mely nem csak a fatörzsek könnyebb adagolását, de ágak és gallyak aprításakor is lehetővé teszi a gép áteresztőképességének kihasználását.

Ideális választás apríték égető kazánt üzemeltető önkormányzatok, nagyobb vállalkozások, tüzelőanyag biztosításához, de kisebb bérvállalkozók számára is.

 

Az Pezzolato H 980:300 aprítékoló alapfelszereltsége:

  • traktor TLT-ről meghajtott, hátsó hárompont függesztett és vontatható változat
  • egytengelyes futómű
  • 6 bordás, 1”3/4 kardán tengely, 540 vagy 1000 f/perc 

 

*Stressz mentes berendezés: Működési elve szerint, ha az aprító szerkezetben lévő túl sok anyag a megadott határ alá csökkenti a tárcsa fordulatszámát, akkor megállítja a behúzó görgőket. Majd, ha a rendszer kidolgozta a benne lévő anyagot és újra a határérték fölött van a tárcsa fordulatszáma, automatikusan újra indítja a görgőket.