pezzolato

Pezzolato Compact PTH 500 aprító gép

dobos apríték készítő gép - kalibrált mérettartományú apríték előállításához

Pezzolato PTH 400 - Műszaki adatok

Pezzolato Compact PTH 500 aprító gép komoly, óránként 20-25 m3 teljesítményű berendezés, mely 400 mm átmérőjű puha vagy 300 mm átmérőjű keményfát és természetesen hasonló átmérőjű és 480 mm szélességű adagokban ágakat és nyesedéket is képes nagy teljesítménnyel leaprítani. Jellemzően erdészeti daruval és a behordó garat teljes hosszában működő láncos behordó szalaggal is felszerelt berendezés.

Jellemzően erdészeti daru adagolású (de akár kézzel is etethető), dobos apríték készítő gép, méret kalibrált minőségű, automata adagolású apríték kazánban elégethető apríték előállításához.
A korábbi Pezzolato Compact PTH 400-as utódja, azzal megegyező teljesítmény és méretezési adatokkal.

Univerzális felhasználású, nem csak nagyobb átmérőjű ágak és fatörzsek esetén, de vékonyabb ágak, gallyak és fák, bokrok metszéséből származó anyag aprítására is egyformán jól használható. Tervezésekor elsősorban az erdészeti daruval való adagolást tartották szem előtt, így a daru kezelője jó rálátással bír a berendezés adagoló garatjára.

A Pezzolato Compact PTH 500 aprító gép egy nagyméretű adagoló garatból, a garat végén lévő behúzó/adagoló hengerből, magát az aprítást végző, késekkel ellátott robusztus aprító dobból, kidobó toronyból, valamint a meghajtást végző hajtásrendszerből áll.

Az aprítandó anyag behúzását végző vízszintes elhelyezésű behúzó/adagoló henger meghajtása egy különálló hidromotorról történik. A behúzó henger, az aprítandó anyagvastagsághoz igazodva képes függőleges irányba elmozdulni. Közvetlenül a behúzó/adagoló henger alatt egy fogazott fém behordó szalag működik. A berendezéshez rendelhető egy második fém behúzó szalag is, mely az adagoló garat teljes hosszában helyezkedik el és aktívan szállítja a garatra helyezett anyagot a behúzó hengerhez. A behúzó henger és az adagoló szalagok működésének szabályzása automatikus, illetve a rendszer tehermentesítését az elektronikus, ún. „Stressz mentes” berendezés garantálja.*

Az aprító szerkezet egy álló késből és 2 vagy 3 db, a forgó dobra szerelt késből áll, meghajtása a fő hajtóműről biztosított.

Az apríték méret szabályozását részben a kidobó torony elé épített rosta betét biztosítja. A rosta furatainál nagyobb aprítékot a kések tovább aprítják, és csak akkor kerül a kidobó toronyba, ha elérte a rosta által meghatározott méretet. E mellett az apríték méret szabályzása az álló kés, a dobokra szerelt kések és vagy az aprító dob forgási sebességének változtatásával lehetséges.

Az apríték a kidobó tornyon keresztül kerül kifújásra. Annak köszönhetően, hogy a torony 270°-ban elforgatható, és a végén lévő terelőlemez is állítható, az apríték kifújás iránya és távolsága széles határok között változtatható.

A Pezzolato Compact PTH 500 aprító gép puhafa esetén maximum 400 mm, míg keményfa esetén legfeljebb 300 mm átmérőjű fatörzsek, de emellett ágak, szőlő és gyümölcsfa metszésből származó gallyak aprítására alkalmas. Az adagolás sebességétől és az anyag minőségétől függően, akár 20-25 m3/h teljesítménnyel.

Alapfelszereltségben traktor TLT hajtású berendezés, ráépített és független dízel vagy elektromos üzemű motorral is rendelhető. Traktor esetén a minimum teljesítmény 80-120 LE.

Az alapfelszereltségű egytengelyes, merev hidas és lassú vontatású kivitelen túl, akár 80 km/h sebességre vizsgáztatott futóművel és utánfutóra szerelt változatban is rendelhető.

Felárért kiegészíthető ráépített erdészeti daruval is, mely nem csak a fatörzsek könnyebb adagolását, de ágak és gallyak aprításakor is lehetővé teszi a gép áteresztőképességének kihasználását, de a túlméretes fatörzsek felezéséhez rönkhasítóval is rendelhető.

Ideális választás apríték égető kazánt üzemeltető önkormányzatok, nagyobb vállalkozások, tüzelőanyag biztosításához, de kisebb bérvállalkozók számára is.

Pezzolato Compact PTH 500 aprító gép

Pezzolato Compact PTH 500 aprító gép

 

Az Pezzolato Compact PTH 500 aprító gépalapfelszereltsége:

  • traktor TLT-ről meghajtott, vontatott kivitel
  • egytengelyes futómű
  • 6 bordás, 1”3/4 kardán tengely, 750 vagy 1000 f/perc

 

*Stressz mentes berendezés: Működési elve szerint, ha az aprító szerkezetben lévő túl sok anyag a megadott határ alá csökkenti a dob fordulatszámát, akkor automatikusan megállítja a behúzó henger és a behordó szalagok meghajtását. Majd, ha a rendszer kidolgozta a benne lévő anyagot és újra a határérték fölé emelkedik a dob fordulatszáma, automatikusan újra indítja azok meghajtását.