pezzolato

Pezzolato Compact PTH 250 ENERGY aprítékoló

dobos apríték készítő gép - kalibrált mérettartományú apríték előállításához

Pezzolato PTH 250 ENERGY - Műszaki adatok

Pezzolato Compact PTH 250 ENERGY aprítékoló gép kimondottan az apríték elgázosító, biomasszából elektromos energiát előállító berendezések alapanyagának biztosítására lett kifejlesztve. Köszönhetően az egyedi kialakítású aprító rendszerének, a normál aprítéknál nagyobb méretű, elenyésző kisméretű, porszerű részeket tartalmazó apríték előállítására képes.
 

Jellemzően erdészeti daru adagolású dobos apríték készítő gép, méret kalibrált minőségű apríték előállításához. Univerzális felhasználású, nem csak nagyobb átmérőjű ágak és fatörzsek, de igény esetén vékonyabb ágak, gallyak és fák, bokrok metszéséből származó anyag aprítására is egyformán jól használható. Tervezésekor elsősorban az erdészeti daruval való adagolást tartották szem előtt, így a daru kezelője jó rálátással bír a berendezés adagoló garatjára.

A berendezés egy nagyméretű adagoló garatból, a garat végén lévő behúzó/adagoló hengerekből, magát az aprítást végző, késekkel ellátott robusztus aprító dobból, 3 méter hosszú gumi kihordó szalagból, valamint a meghajtást végző hajtásrendszerből áll.

Az aprítandó anyag behúzását végző vízszintes elhelyezésű behúzó/adagoló henger meghajtása egy különálló hidromotorról történik. A behúzó henger, az aprítandó anyagvastagsághoz igazodva képes függőleges irányba elmozdulni. Közvetlenül a garat nyílásának felső részén elhelyezett behúzó/adagoló hengert egy alsó elhelyezésű fogazott behúzó henger egészíti ki. A behúzó berendezés működésének szabályzása automatikus, illetve a rendszer tehermentesítését az elektronikus, ún. „Stressz mentes” berendezés garantálja.*

Az aprító szerkezet egy álló késből és 3 db, a forgó dobra szerelt késből áll, meghajtása a fő hajtóműről biztosított.

Az apríték méret szabályozását részben a kidobó torony elé épített rosta betét biztosítja. A rosta furatainál nagyobb aprítékot a kések tovább aprítják, és csak akkor kerül a kihordó szalagra, ha elérte a rosta által meghatározott méretet. E mellett az apríték méret szabályzása az álló kés, a dobokra szerelt kések és vagy az aprító dob forgási sebességének változtatásával lehetséges.

Az apríték az alapfelszereltségű, 3 méter hosszú és fix gumi szállító szalagon keresztül kerül a berendezésből kihordásra. Felárért egy 3,4 méter hosszú, hidraulika munkahengerrel felhajtható szállítószalag is rendelhető az aprítóhoz.

A Pezzolato Compact PTH 250 ENERGY aprítékoló puhafa esetén maximum 250 mm, míg keményfa esetén legfeljebb 180 mm átmérőjű fatörzsek, de emellett ágak, szőlő és gyümölcsfa metszésből származó gallyak aprítására alkalmas. Az adagolás sebességétől és az anyag minőségétől függően, akár 15-30 m3/h teljesítménnyel.

Alapfelszereltségben traktor TLT hajtású berendezés, ráépített és független dízel vagy elektromos üzemű motorral is rendelhető. Traktor esetén a minimum teljesítmény 80-90 LE.

Az alapfelszereltségű egytengelyes, merev hidas és lassú vontatású kivitelen túl, felárért kiegészíthető ráépített erdészeti daruval is, mely nem csak a fatörzsek könnyebb adagolását, de ágak és gallyak aprításakor is lehetővé teszi a gép áteresztőképességének kihasználását.

Pezzolato Compact PTH 250 ENERGY aprítékoló

Pezzolato Compact PTH 250 ENERGY aprítékoló

 

Az Pezzolato Compact PTH 250 ENERGY aprítékoló alapfelszereltsége:

  • traktor TLT-ről meghajtott, vontatott kivitel
  • egytengelyes futómű
  • 6 bordás, 1”3/4 kardán tengely, 750 f/perc

 

*Stressz mentes berendezés: Működési elve szerint, ha az aprító szerkezetben lévő túl sok anyag a megadott határ alá csökkenti a dob fordulatszámát, akkor automatikusan megállítja a behúzó henger és a behordó szalagok meghajtását. Majd, ha a rendszer kidolgozta a benne lévő anyagot és újra a határérték fölé emelkedik a dob fordulatszáma, automatikusan újra indítja azok meghajtását.